søndag 1. desember 2013

ADVENT 2013

1. SØNDAG I ADVENT 2013/ 01.12.13

ADVENT 2013                                                                               Foto: Bjørg S.

Det er 1. søndag i advent! 01.desember 2013. Været ute er kanskje ikke et typisk vintervær. I natt var det full storm, og det ble lite søvn siden vinden braket, ulte og slo i det meste som var løst ute. På en slik dag er det godt å tenke på at man ikke er ute på havet i en båt. 

En første andvent for 49 år siden var det siste adventstiden jeg så min far. Han var den gang 49 år gammel. Adventstiden og julen pågikk som alltid med mammas julebakst-alle 7 sorter. Smultringer, fattigmenn, kokosmakroner etc. Det duftet godt på kjøkkenet på en værhard utpost på Smøla i adventstiden. 
Det var ingen TV-jul for oss den gang. På Juleaften var det stor stas i finstuen som vi sjelden brukte ellers. Pappas lesing av juleevangeliet, mammas lesing i forskjellige julehefter, lukten av juleribbe og levende lys på juletreet. Under juletreet lå det mye spenning og ventet.  Det var til og med en appelsin og epler å få for oss barna i julen. Slik luksus var det meget sjelden ellers i året. Det var ikke mer enn 18 år etter krigen tok slutt. Norge var vel enda i en slags oppbyggingsfase. 

Mamma hadde alltid sydd nye fine klær til oss til jul. Hun var flink på mange områder mamma. 
Det var varmt og godt i stuen, og mye varme og smil ellers. Det var magisk for en 7 år gammel jente og en 5 år gammel gutt på en slik dag. Det var noe stort og ubeskrivelig ved julen og dets budskap. 

I romjulen var det besøk hos familien og venner. Det var mange gode samtaler og lek med venninner og kamerater. 

Nyttårsaften kan jeg ikke huske det var så mye som skjedde annet enn god middag og spenning rundt det nye året. Lite visste vi om den tragedien som skulle ramme oss. 

I februar 2014 er det 50 år siden pappa døde på sjøen i fiskebåten sin. Det var orkan og flere omkom på Smøla den dagen. Det ble for tøft for pappa, og hjertet stoppet.  Dette forandret livet til 3 mennesker, mamma og 2 barn for alltid. En ufattelig hendelse og en stor sorg rammet oss. 

I dag har jeg lyst til å minnes det gode pappa stod for. For hans moral, arbeidsmoral, rettferdighet, kjærlighet, verdier som godhet og varme og for hans sterke tro på Gud. Takk pappa!  
   
"Familien Stensø på Vikabakken"                                                                            


 Dette skrev Peder J. Stensønes om hendelsen i Skademelding  til Rikstrygdeverket: 

"Mandag den 3. februar 1964 seilte småbåtfiskerne ut på fiske. En av dem var Jarle Stensø. S s.o vinn. Et par timer var gått og vinden økte til stiv kuling. Efter hvert søkte båtene til lands. Jarles båt var enn med det siste som tok på hjemreise. Nu var det blitt full storm, men takket godt sjømannsskap klarte Jarle å komme til lands og søkte havn ved Sørsmøla Samvirkelag. Nu dreide stormen til N.v og økte i styrke med orkanlignende byger enn imellom. Det var samlet mange båter og under arbeidet med å berge hver sin båt har det sikkert blitt til at Jarle har blitt overanstrengt. Selv hjemturen fra fiskefeltet var nok til at Jarle ikke orket stort mer. Stormen løyet litt av og Jarle tok fatt på hjemreisen. Ett øyenvitne Gerda Strømskag forteller at Jarle var kommet ca 3-400 m fra samvirkelaget da motoren stanset. Han kastet anker og gikk derefter inn i motorhuset. Hva  som har skjedd i mellom vet ingen. Motorbåten  slet fortøyningen og drev på land. Folk som kom til fant Jarle rettend utenfor styrhuset død. Lege ble hentet straks. Dødsårsak: sannsynlig hjerteslag"         

3 kommentarer:

 1. Hei Bjørg. Har nettopp lest blogginnlegget ditt her. Veldig arti å få et lite minnebilde fra julen på Smøla for 49 år siden.
  Jeg tror ikke jeg noen gang møtte din far, så det var veldig fint å se bildet av hele familien din. Var nok en tøff tid for dere dette...Jeg vil gjerne laste ned dette bildet jeg Bjørg, dersom det er ok...er kommet i mimrealderen jeg også. Dersom du har noen gamle familiebilder, du kan dele med meg, hadde det vært veldig kjekt....husker tanta veldig godt fra før hun flyttet på Smøla....så får du ha en fortsatt fin advent Bjørg...hils Jan Kåre.....heihei

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for koslig tilbakemelding! Husker du mamma før hun flyttet på Smøla? Du er da ikke så mye eldre enn meg vel? Naturligvis kan du laste ned Kåre Magne. Kommer til å legge ut flere bilder på bloggen etterhvert. Har litt problemer med lagringsenheten min. Håper på å få orden på det så jeg slipper å miste de gamle bildene! Skal hilse Jan Kåre. Hils du også til dine!! Klem og ha en flott adventstid!!

   Slett
  2. Dersom du har en dårlig harddisk, så kan jeg kanskje hjelpe deg med det...har rekonstruert mange tapte datafiler jeg...gammel mann med data skal man ikke kimse av....å ja Bjørg, jeg er så gammel at jeg husker at tante bodde på hybel i Molde jeg. Det var før hun flyttet til Smøla ja....så det så....Klemmer tilbake jeg.....ha det godt

   Slett